Cuketový slaný koláč

Miriam Skallová

Suroviny:

  • 60g máslo
  • 250 gr špaldová celozrnná mouka
  • špetka soli
  • rozmarýn
  • cuketa
  • 2 vejce
  • mozarella
  • medvědí česnek

Postup:

V míse si připravíme těsto. Smícháme změklé máslo, mouku, špetku soli, lžičku rozmarýnu a vypracujeme hladké těsto. V případě potřeby přidáme pár lžic vody a necháme těsto chvíli odležet v lednici. Mezitím si omyjeme cuketu, nakrájíme ji na kolečka a dáme předehřát troubu na 180 stupňů. Do hrnečku rozklepneme dvě vejce, které osolíme, opepříme a rozšleháme. Pečícím papírem pokryjeme dno formy na pečení a rukou natlačíme těsto, aby bylo po celém dnu formy a uděláme silnější okraj. Vlijeme na těsto připravená vejce, na ně poklademe nakrájenou cuketu. Tu osolíme, opepříme, posypeme medvědím česnekem a nakonec strouhanou mozzarellou. Pečeme cca 35 minut podle trouby do zlatova.

Zdraví:

Cuketa je zelenina s vysokým podílem vlákniny. Obsahuje prospěšné vitamíny A,B,C a minerály hořčík, vápník, draslík, železo. Dalším přínosem cukety jsou její protizánětlivé a detoxikační účinky.