Banánová celozrnná bábovka

Miriam Skallová

Suroviny

  • 3 – 4 zralé rozmačkané banány
  • 2 vejce
  • 1 hrnek mléka
  • 2 hrnky celozrnné mouky
  • 1 vanilkový cukr (nebo xylitol + par kapek vanilkového extraktu )
  • 1/2 hrnku oleje
  • 2 lžíce kypřícího prášku do pečiva
  • kakao

 

Postup:

Zapneme troubu na 160 stupňů, aby se nám rozehřála než uděláme těsto. Připravíme si formu na bábovku, kterou vytřeme olejem a vysypeme moukou.  V míse vyšleháme vejce s cukrem a olejem. Postupně zapracujeme ostatní ingredience kromě kakaa – nejdříve tekuté a poté sypké. Půlku těsta nalijeme do připravené formy a do druhé půlky v míse vmícháme kakao.  Druhou část kakaového těsta vlijeme do formy na světlé těsto. Dáváme do vyhřáté trouby na cca 40 minut.

 

Zdraví:

Špaldová celozrnná mouka obsahuje velké množství prospěšných látek jako hořčík, vápník, zinek, fosfor a vitamíny skupiny B. Pomáhá snižovat cholesterol a obsahuje menší množství lepku oproti pšeničné, proto některým lidem s intolerancí lepku nevadí.