Mrkvové celozrnné sušenky

Miriam Skallová

Budete potřebovat:

  • 300 gr mrkve nastrouhané na jemno
  • 300 gr celozrnné špaldové mouky
  • 2 lžičky prášku do pečiva bez fosfátů
  • 150 gr másla
  • 50 gr xylitolu (nebo jiného sladidla)
  • Vykrajovátka

 

Postup:

Mrkev nastrouháme najemno nebo můžeme použít sekáček. V mikrovlnné troubě necháme rozehřát máslo. K nastrouhané mrkvi přidáme vejce, xylitol, máslo a promícháme. Přisypeme mouku s práškem do pečiva a vypracujeme těsto, které necháme uležet minimálně 1 hodinu v lednici. Poté těsto vyválíme a pomocí vykrajovátek zhotovíme různé tvary. Dáváme do vyhřáté trouby na 180 stupňů na cca 10-15 minut.

Podobně můžeme zhotovit další varianty, místo mrkve můžeme použít například nastrouhané a vysušené jablko nebo přidat sušené brusinky.

 

Zdraví:

Mrkev je kořenová zelenina, která je u nás dostupná během celého roku. Je velmi prospěšná pro náš imunitní systém a pomáhá nám chránit zrak. Najdeme v ní vitamíny A,C,K,B5, B8, kyselinu listovou a minerály draslík, mangan, železo a měď. Pomáhá předcházet zácpě díky vysokému obsahu vlákniny.