Zapečené brambory s cuketou

Miriam Skallová

Suroviny

  • Brambory
  • Cuketa
  • Rýžová smetana
  • Mozarella
  • Česnek
  • Olivový olej

 

Postup:

Brambory a cuketu nakrájíme na kolečka (pokud se jedná o nové brambory a cuketu ze zahrádky netřeba je loupat). Smícháme obojí v míse s olivovým olejem, opepříme, osolíme. Přidáme protlačený  česnek a můžeme přidat bylinky podle své chuti – například tymián nebo rozmarýn. Vše promícháme a skládáme do vymazané mísy olivovým olejem, na střídačku brambory a cukety. Poslední vrstva patří bramborám. Polijeme rostlinnou smetanou a dáme péct na 40 minut do rozehřáté trouby na 180 stupňů. Poté pekáč vyndáme a poklademe na brambory nakrájenou mozarellou na slabé plátky. Necháme v troubě ještě 5 minut a můžeme servírovat.

 

Zdraví:

Cuketa je zelenina s vysokým podílem vlákniny. Obsahuje prospěšné vitamíny A,B,C a minerály hořčík, vápník, draslík, železo. Dalším přínosem cukety jsou její protizánětlivé a detoxikační účinky.